Tips kesihatan

5 Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Mudah

5 Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Mudah

7 Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Mudah.  Jerawat merupakan perkara biasa yang berlaku kepada remaja yang sudah baligh. Jerawat adalah fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia. Namun, kehadiran jerawat bukanlah perkara yang disukai oleh para remaja.

Pasti ada sahaja Cara yang dilakukan bagi menghilangkan Jerawat tersebut. Nah, ini kami kongsikan dengan anda beberapa tips cara menghilangkan jerawat dengan mudah.

5 Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Mudah

Ada beberapa bahan semula jadi yang dapat digunakan sebagai rawatan masalah jerawat pada kulit.

7 Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Mudah

1. Lidah Buaya

Salah satu bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan jerawat adalah pokok lidah buaya. Di dalam pokok lidah buaya terkandung bahan Polifenol yang berfungsi sebagai pembasmi jerawat pada kulit.  Ia mampu menghilangkan jerawat secara menyeluruh jika digunakan secara teratur.

Cara penggunaannya adalah :

Anda boleh beli gel yang ada kandungan di dalamnya lidah buaya. Anda hanya perlu tempekkan ke muka anda selema 20 hingga 30 minit. Selepas itu basuh muka anda dengan air yang bersih. SELESAI.

cara menghilangkan jerawat

2. Putih Telur

Kandungan enzim lysonzim yang terdapat di dalam putih telur mampu digunakan sebagai bahan untuk menghilangkan jerawat secara ampuh.

Caranya, Anda bisa pisahkan putih telur dari kuningnya. Kemudian rata kan putih telur tersebut ke muka anda. Tunggu selama 15 ke 20 minit dan kemudian basuh muka anda dengan air bersih.

Baca juga : Tips bersihkan kipas siling dengan mudah.

3. Bawang Putih

Zat sulfur dipercaya mampu menghilangkan jerawat dengan cepat. Dimana zat ini bisa Anda temui pada bawang putih yang biasanya digunakan sebagai alat masak sehari-hari.

Caranya, ambil 1 siung bawang putih, kemudian potong menjadi beberapa bahagian. Kemudian tempek ke jerawat anda dan biarkan dia di antara 15 ke 20 minit. selepas selesai, basuh muka anda dengan air yang bersih.

4. TIMUN

 

Selain memiliki kandungan antioksidan yang cukup tinggi, timun juga memiliki kandungan vitamin dan asam amino di dalamnya. Dimana kandungan tersebut dapat digunakan sebagai penghilang jerawat secara alami.

CARA mudah anda beli mask muka yang ada kandungan timun di dalamnya dan letakkan di muka anda. selesai.

cara menghilangkan jerawat

5. Air Lemon

Buah lemon yang memiliki kandungan asam askorbat ini sangat ampuh digunakan untuk menghilangkan jerawat . Selain itu, buah ini juga dapat digunakan sebagai cara menghilangkan bekas jerawat pada kulit.

Caranya, ambil perah 1 buah lemon. Kemudian airnya disapukan pada muka yang berjerawat. Tunggu 10 – 15 minit kemudian bilas dengan air bersih.

 

Baiklah, itu sahaja cara menghilangkan jerawat yang kami kongsikan dengan anda. Jangan lupa share tau artikel ini. Nantikan update terkini dari kami.

 

Terima Kasih.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Latest

To Top