Info

PEMAHAMAN RUU 355 : OH BARU AKU FAHAM !

PEMAHAMAN RUU 355 : OH BARU AKU FAHAM !  • Rupanya masih ada yang belum faham apa itu RUU 355 . Tak apa , kita akan belajar serba sedikit mengenainya suapaya kita mudah faham dengan apa yang di maksudkan dengan RUU 355 ini .
Pindaan akta mahkamah syariah sedia ada kepada beberapa pindaan baru bertujuan untuk memperkasakan mahkamah syariah . inilah tujuan pindaan Ruu 355 yang di debatkan di media-media tanah air .
Ramai di antara kita tertanya-tanya, Ruu 355 ni hudud ke ? 
Jawapannya dia hampir ke hudud tetapi bukan hudud .
Ada lagi yang bertanya , RUU 355 ni untuk semua ka ? 
Jawapannya adalah tidak , Ruu 355 melibatkan mahkamah syariah dan ia tidak melibatkan penganut agama lain . hanya melibatkan orang yang islam sahaja .
Apa yang ingin di pinda dalam Ruu 355 .
Aku sediakan infografic yang aku ambil dari facebook yang menjelaskan sejelas-jelasnya pindaan yang di buat.
ruu 355

Seperti sedia maklum pindaan Ruu 355 merupakan pindaan bagi memperkasakan mahkamah syariah. Ia susulan daripada hukuman sebelum ini yang di anggap tidak banyak memberi kesan kepada psalah jenayah .

Jadi dengan ada nya Ruu 355 , satu revolusi baru dalam undang-undang islam dalam tanah air kita ini akan terjadi dan seterusnya mampu untuk meningkatkan kesedaran kita terhadap jenayah yang di lakukan dalam kalangan masyarakat islam .

Oleh sebab itulah, kita kena menyokong pindaan Ruu 355 sebagai satu langkah untuk memastikan negara kita aman dan damai . sedangkan kita aniaya binatang pun di minta untuk bayar puluhan ribu . inikan pula aniaya kepada manusia . betul tak.

Sebagai sokongan kepada RU 355 , jom komen ” Saya sokong ruu 355 ” di ruangan komen. Biar orang lain tahu, kita suka dan berharap sangat yang Ruu 355 ini di laksanakan dengan segera. siapa yang menolak, aku doakan agar dia di berikan hidayah termasuk kita semua.

Sekian.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Latest

To Top