Info

SIAPAKAH UWAIS AL-QARNI ?

SIAPAKAH UWAIS AL-QARNI ? ||  Kisah seorang tabi’in yang bernama Uwais Al-qarni ini tercatat dalam hadis Rasulullah S.A.W. Uwais Al-qarni terkenal dengan ketaatannya kepada Ibunya dan dia menjadi anak yang soleh sepanjang hidupnya. Mesti korang nak kenal SIAPAKAH UWAIS AL-QARNI ?


SIAPAKAH UWAIS AL-QARNI ?Kisah Uwais Al-Qarni

Beliau bukanlah dalam kalangan sahabat Nabi, beliau merupakan tabi’in. Rasulullah bersabda : sebaik-baik tabi’in adalah uwais al-qarni . setelah zaman rasulullah, zaman abu bakar memerintah, para sahabat menanti uwais al-qarni ini. setiap kali musim haji , akan diumumkan.

” adakah bersama kamu uwais al-qarni ? “

” tidak ” jawapan mereka.

sehinggalah pada tahun akhir saidina umar memerintah, ketika musim haji, seperti biasa mereka mengumumkan adakah bersama jemaah itu uwais al-qarni.
kali ini jawapan mereka ” Ya “
Saidina umar segera mendapatkan uwais al-qarni yang di sebut oleh rasulullah.
kenapa uwais al-qarni di muliakan oleh rasulullah sedangkan beliau bukan dalam kalngan sahabat ?kerana dia begitu mentaati ibunya. dan beberapa lagi kebaikan yang dilakukannya.

Kisah yang terkenal adalah ketaatannya kepada ibunya. hebat uwais al-qarni ini sehingga namanya di sebut dalam hadis baginda Rasulullah S.A.W.

Semoga kita mengambil iktibar dari kisah Uwais Al-qarni ini selepas kita mengetahui SIAPAKAH UWAIS AL-QARNI ? . Semoga kita menjadi anak yang soleh kepada kedua-dua ibu bapa kita insyaallah. berbaktilah kepada mereka selagi mana kita mampu sepanjang hayat kita.

Sekian.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Latest

To Top