Info

ADAB DI MEDIA SOSIAL YANG KITA KENA FAHAM !

ADAB DI MEDIA SOSIAL YANG KITA KENA FAHAM !  ||  Media sosial saban hari semakin meruncing. Akhlak penggunaya yang semakin hari semakin hilang erti kemanusiaan. Pandang di anggap cacian , cacian dianggap permulaan kepada satu permusuhan . satu kerugian apabila media sosial tidak di hiasi dengan kebaikan dan akhlak yang baik. pengguna media sosial kena faham, tidak dianggap noob atau skema kalau kita berakhlak baik dengan sesiapa sebaliknya ia adalah amalan mulia.

ADAB DI MEDIA SOSIAL YANG KITA KENA FAHAM !

Jadi aku hari ini ambil peluang untuk tulis mengenai Adab-adab di media sosial yang kita kena faham dan amalkan . Ia bertujuan untuk mengelakkan dari berlaku salah faham di media sosial, korang share lah ya. semoga info ini bermanfaat untuk kita semua .

ADAB DI MEDIA SOSIAL YANG KITA KENA FAHAM !

1. Elakkan dari menyebarkan sesuatu yang tidak betul .
2. Jaga sensitiviti agama. kaum dan bangsa .
3. Elakkan bercerita masalah rumah tangga .
4. Elakkan dari mengumpat .
5. Semak dahulu baru share .
6. Elakkan dari upload gambar yang tidak menutup Aurat .

Manusia memang tak boleh lari dari agama. Andai kehidupan manusia tidak diikat dengan agama sudah pasti, jenayah dan perlaku kesalahan akan berleluasa kerana tidak diikat dengan dosa dan pahala. sebagai seorang manusia, jagalah adab dan akhlak. Aku yakin semua agama suruh kita buat baik dan tiada agama yang menggalakkan penganutnya berbunuhan dan bergaduh antara satu sama lain. semoga adab di media sosial ini bermanfaat untuk kita semua. jangan lupa share tau !

Sekian.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Latest

To Top